Вход Регистрация


background

Гангстерите са като авантюристите насред пустинята

- Г-жо Балаян, защо много мутри оцеляват след стрелби, взривявания, с куршуми в главата? Има ли нещо в психическата им нагласа, което ги отличава от обикновените хора?

-Те нямат избор. Всяка жива материя се адаптира към своята цел. Така и тези хора са адаптирани към своята среда, имат изработен психически имунитет, който изгражда физическия им имунитет. Това е психосоматика. Те живеят по свои правила и закони, те имат своя вяра, непонятна за нас, свои стандарти за справедливост и честност, също неразбираеми за обикновените хора, свои цели. Те са приспособени към този свой свят. Същото е с хората, които имат силна вяра, силно желание - тогава тялото се адаптира по начин, който позволява на човек да постигне мечтата си.
Ще ви дам един пример. Руската императрица Екатерина Велика не знаела как да овладее чумната епидемия през 1771 г. Влюбеният в нея граф Григорий Орлов й обещал, че ще я спре. Тя го помолила да не тръгва, защото се опасявала, че и той ще умре, но Орлов бил непреклонен. Той успокоил хората в градовете, където върлувала чумата, убедил ги да съдействат на докторите, наложил нови санитарни правила и за всеобщо учудване чумната епидемия била прекратена. Той бил силно влюбен и имал своята голяма цел – да успокои хората, обхванати от панически страх и заедно с лекарите да преборят болестта. Влизал при заразените и показал на всички, че при определени правила, болестта може да бъде овладяна.
Всъщност това състояние на голяма обич в комбинация с висша цел, му създава невероятен имунитет, благодарение на който оцелява.

- Едва ли такива висши цели дават сили на престъпните босове?

- И те имат своите големи цели, неразбираеми за нас. За да ги реализират, те са много добре адаптирани към улицата и към всичките й изненади. Затова за тях оцеляването не е проблем. Това е с години изграждан имунитет, както при хората, живеещи в пустинята, в планината.
Отмъстителността в тези среди също може да е цел, макар и непонятна за повечето хора. Обикновено техните цели им дават кураж да живеят именно по този начин и организмът им до такава степен привиква с това, че в нито една ситуация не се предава.
Бандитите са свикнали да живеят в риск. Нервната им система, всичките им сетива, психиката им са настроени в режим оцеляване, това е основната им задача.
Смята се, че Сталин заимства метода за достигане на човешкия предел от една много спорна личност - философа Георги Гурджиев. Той успява да докаже с опити, че човешкото тяло е една машина, която може да се управлява. Той дори предизвиква авария, при която тялото му буквално е разбито, но той показва, че и в тази ситуация може да го контролира.
Така и престъпният контингент е свикнал да оцелява в екстремни условия, нещо абсолютно непознато за обикновения човек.
На практика мутрите имат специфична програма. Когато човек непрекъснато оцелява в такава среда, за тях това се превръща в начин на живот. Именно тази програма активизира цялото тяло, то започва да възприема и реагира по различен начин, който е много далеч от този на останалите.
Подобна програма действа и при балетистите, но там целта е съвсем друга. Мая Плисецка на 75-годишна възраст за последен път излезе на сцената и така танцува, че засенчи всички по-млади от нея. Заради този стремеж към съвършенство, тя тренира тялото си до последно, спазва специфичен режим на хранене. Всъщност тази програма е вкарана в тялото й през психиката. Така е и при престъпниците – само целите са различни.

Интервю на Петя Минкова с Моника Балаян за в. 168 часа

 
 
Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Абониране за бюлетина на
Моника Балаян

Можете да се откажете от абонамента по всяко време! Вашите лични данни няма да бъдат споделяни с трети страни!

Прочетох и се съгласих с Условията за ползване