Вход Регистрация


background

Какво е Смехотерапия? :)))))))))))

Това е преди всичко терапия, която човек преживява, през която преминава, пропуска през себе си и като резултат се радва на нейните ефекти.

Терапията предполага целенасочено и последователно въздействие върху даден орган, система или целия организъм.

Много хора имат погрешното разбиране, че Смехотерапията е просто смях, че на курса по Смехотерапия ще се „учат да се смеят" или че смехотерапевтите са шутове, чиято задача е да ги разсмеят.

Същите тези хора не очакват като отидат на физиотерапия някой да им прави природа (физио от гр. – природа), или пък там да ги учат да се движат.

Напротив – очакването от физиотерапията е да се възстанови функцията на засегнатия орган или система, така че човек след нея да бъде отново пълноценен.

Това е и целта на всяка терапия (терапия от гр. – лечение), като „физио"-то само посочва методът, с помощта на който се постига лечението – чрез въздействие на природни или изкуствени фактори върху организма на човека.

Така погледнато Смехотерапията е преди всичко метод, който използва ПРИРОДНАТА способност на човека да се смее (човек не се учи да се смее, смехът е механизъм, заложен в нас по рождение, както дишането) за подобряване на неговото здраве, емоционално състояние и яснота на мисълта.

А всеки метод има свои закономерности, които опитният терапевт владее и е в състояние да приложи максимално ефективно, в нужната доза и индивидуален подход спрямо всеки участник.

Простичко казано всеки може да си купи и изпие всяко лекарство. Но лечебен ефект ще имат само тези, които са изпили правилното ЛЕКАРСТВО, в правилния МОМЕНТ, в правилната ДОЗА. Останалите – естествен подбор, тото2 или...?

pomosht priemane 01

Всеки може да се смее по рождение. Но не всеки може да насочи целебната сила на смеха така, че тя да изцери тялото, емоциите и душата. За да се случи второто са нужни три съставни:

1. ЧОВЕК, който осъзнава че има проблем (здравословен, емоционален, житейски), с който на този етап не може да се справи сам. Способността да поискаш помощ в масовата култура на улицата се тълкува като слабост.

А това е едно от най-ярките прояви на сила – да осъзнаеш наличието на проблема и да потърсиш помощ.

2. СмехоТЕРАПЕВТ – който не просто умее да се смее, а знае как, кога и колко да провокира смях (а и сълзи) у другия, така че човекът, преживяващ процеса да освободи именно ИНДИВИДУАЛНИТЕ СИ емоционални блокажи, предизвикващи болестта в тялото и безизходност в мислите.

Да си смехотерапевт е изкуство, което се овладява само с опит и което се удава на хора, умеещи да чувстват другия – и неговата болка и неговата радост.

3. Група – смехът вирее, звъни и лекува там, където хората се съберат заедно, където въпреки своите различия те разрешат на себе си и на другите да бъдат просто човеци, свободни, макар и за няколко часа от условностите на статуса, изискванията на времето, правилата на културата.

Смехът е СПОДЕЛЕНА СВОБОДА, той е възможен само, когато има с кого да го споделиш.

Ние сме Смехотерапевти. Ние създаваме условия, така че човеците, решили да се изправят лице в лице със СВОЯ проблем, да преминат по този път възможно най-леко, меко и ефективно.

Ние очертаваме полето на групата, така че тя да позволява споделена свобода.

От вас остава само да сте в състояние да приемете помощта...

 

       

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Абониране за бюлетина на
Моника Балаян

Можете да се откажете от абонамента по всяко време! Вашите лични данни няма да бъдат споделяни с трети страни!

Прочетох и се съгласих с Условията за ползване