Вход Регистрация


background

Как да си подобрим настроението и да се засмеем?

„Покажете нещо, с което човек ВЕДНАГА да започне да смее."

И докато на първия въпрос отговорът не е никак труден (ще го намерите по-надолу), то на втория мога да Ви кажа следното: Смехът е състояние на духа, а не полуфабрикат, притоплен в микровълнова печка!

Ако човек е потопен в негативни емоции, потиснат, агресивен и озлобен и в този момент му дадете повод да се смее, най-вероятно ще получите в отговор агресия, омраза или в най-добрия случай – злобен смях.

Причината е в това, че човек, който се чувства зле, не може да ви отвърне с позитив. Необходимо е време, за да бъде „изведен" от негатива, поне до състояние на спокойствие и едва след това можете да започнете да създавате състоянието на смях.

А смехът има способността да се трупа – първо лека усмивка, после плахо „ха-ха-ха", в някакъв момент човек се засмива за секунди и после рязко млъква, осъзнал какво прави... И едва след това идва моментът на отпускане, смехът като огромно цунами връхлита негатива, залива го, удавя го и човек се разсмива като дете - неудържимо, щастливо и свободно.

Как тогава да направим сами крачките в тази посока? Не е чак толкова трудно, достатъчно е постоянно да си осигурявате „смехо-паузи" – време, в което се абстрахирате от проблемите на ежедневието и си разрешавате да се смеете и радвате, независимо от всичко.

И все пак как? Ясно е, че самостоятелно, просто така не се получава да „изстискаш" смях от себе си, особено в случаите, когато ти се струва, че по-зле не може и да бъде. Затова, за да си повдигне човек сам настроението, препоръчваме:

- по-често общувайте с весели хора, като сведете общуването си с мрънкащите и оплакващите се до минимум;
- по-често гледайте комедии, при това най-добре на кино, а не в домашна обстановка, защото смехът е заразен – много по-трудно е да се смееш сам пред телевизора, отколкото в компанията на 20, пък било то и непознати хора;
- ако не се получава да отидете на кино, поканете приятели вкъщи и гледайте комедии заедно;
- посещавайте комедийни постановки в театъра, гледайте анимационни филмчета и пародии;
- позволявайте си от време на време да бъдете дете – да се направите на шут, да поиграете детски игри (не покер!), да се повозите на някой атракцион, зимата – да се пързаляте на шейна. Детството винаги предизвиква у нас топли емоции, радост и смях, така че позволявайте си от време на време да бъдете отново деца.

Особено ако имате деца! Дайте им време, в което те od командват парада;
- по-често се шегувайте със себе си и с другите, но нека шегите Ви да са добри.

Създавайте сами смешни ситуации с колеги и приятели в стил „скрита камера", а после често ги припомняйте и ги разказвайте на тези, които не са имали честта да присъстват!

Пародирайте всичко и всички, но най-вече себе си;
- посещавайте често сайтове с вицове. У всички хора с чувство за хумор вицовете предизвикват само смях и добро настроение. Изпращайте най-смешните вицове на приятели и колеги, познати и близки хора, коментирайте ги и се смейте заедно;
- опитвайте нови за Вас неща – качете се на ски ли сноуборд (задължително пред публика от познати или близки), отидете на караоке, поиграйте боулинг с други новобранци като Вас.

Всичко ново донася в живота ни само позитивни емоции, радост, смях и събужда интерес;
- по-често радвайте другите с приятни подаръци (за тези, при които приятен е синоним на скъп, оставете наблюдението на процеса), срещи и изненади. Защото, когато човек дарява радост и смях на другите, получава от това двойна радост и удоволствие!

Вече набелязват ли се нови идеи? Напред тогава - към смеха, радостта и щастието!

 

       

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Абониране за бюлетина на
Моника Балаян

Можете да се откажете от абонамента по всяко време! Вашите лични данни няма да бъдат споделяни с трети страни!

Прочетох и се съгласих с Условията за ползване