Вход Регистрация


background

Топ-10 загадки за науката

 Учените успяха да разделят атома, да изпратят човек на луната и да изучат структурата на ДНК, но и до ден днешен съществуват прости на пръв поглед проявления на човешкото поведение, които великите умове не могат да разгадаят.

Топ-10 на такива загадки за науката е съставило научното списание New Scientist.

В този списък са попаднали ежедневни проявления на човешките емоции, чиито произход учените и досега не могат да обяснят.

Uchenite 1

Като започват статията с фразата "Няма нищо по-загадъчно от нас самите", авторите печелят своя рейтинг, като се спират най-напред на такова явление като смущението.

Опити да се обясни причината за нашето изчервяване, когато попаднем в неловка ситуация, е предприел още Чарлз Дарвин, но и досега точен отговор на този въпрос не съществува.

По мнението на някои, окраската на лицето спомага за изглаждането на трудностите при общуването и явявайки се сигнал за слабост, предизвиква известна интимност.

ucheni 2

На второ място е поставен човешкият смях и отделянето на ендорфини, хормоните на радостта. Проведените изследвания така и не успяха да определят какво именно подтиква човек да се смее, тъй като в определени ситуации и най-баналните коментари предизвикват повече положителни емоции, отколкото шегите.

Лидерската тройка завършва с целувките, възникването на които е невъзможно да се обясни генетично, тъй като не всички човешки общества ги използват.

Възможно е целувката да се е появила като спомен за кърменето, още повече, че древните хора са хранели своето потомство уста в уста. По такъв начин вероятно е възникнала и връзката между усещането на чуждата слюнка и на удоволствието.

Учените си блъскат главите и над сънищата, Зигмунд Фройд е посветил дори живота си на изучаването им.

Uchenite 3

При все това неговата теория за подсъзнанието, приложена към сънищата, е била повсеместно разкритикувана, а учените са открили, че сънуването ни помага да се справим с емоциите. Но така или иначе, още никой не е успял да отговори на въпроса защо виждаме странни видения, докато спим.

Неразгадани са останали също така и суеверията, пубертетът, алтруизмът, бъркането в носа, растежът на косми по тялото и изкуството.

 

       

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Абониране за бюлетина на
Моника Балаян

Можете да се откажете от абонамента по всяко време! Вашите лични данни няма да бъдат споделяни с трети страни!

Прочетох и се съгласих с Условията за ползване