Вход Регистрация


background

Смехът гони болестите по естествен начин

 Съдбата ми отреди да живея в „интересни времена" – един тежък в момент в историята на моята страна – Армения, по време на конфликта за Нагорни Карабах.

В онези години в Армения нямаше ток, храна, беше тъмно и студено.

Зимата температурите падат до -20'С, първата зима никой не беше готов за това изпитание. Всички бяха отчаяни, страхът и гладът бяха превзели душите на хората.

У дома имаше 3 деца – дъщеря ми и нейните братовчеди, на възраст 9-10 години.

Изведнъж осъзнах, че ако някой от тях се разболее... Нямаше нито хляб, нито лекарства, още по-малко адекватно лечение. Да не говорим за психологическата травма, която би могла да им остане за цял живот.

Тогава започнах да организирам игри и сценки за децата – всеки ден ние играехме, смеехме се, тичахме из цялата къща, а вечер правехме театър – играехме различни сценки. Постепенно се присъединиха и други деца. Тогава открих силата на смеха. Никой не се разболя.

След години, когато дъщеря ми порасна, я попитах: „Помниш ли войната?" Тя ми отговори: „Не, помня игрите и сценките, които правехме."
Това е моето верую – смехът, позитивът и любовта са водещите ценности в живота на човек.

- Г-жо Балаян, никой не се съмнява, че смехът подобрява настроението на човек и повишава увереността му във възможностите си. Но може ли смехът да бъде лечебна практика? Как влияе смехът на болния човек, на различните му органи и системи?
- Не просто може, смехът е лечебна практика по своята същност. Огромна част от съвременните болести са причинени от стрес и напрежение в ежедневието ни, от обездвижването и неправилното хранене.

Природата е дала на човека 4 механизма за освобождаване от стрес и напрежение: Сълзи, Секс, Спорт и Смях.

 • Когато човек се смее, работят над 80 групи мускули. Движат се рамената, гръдният кош, вибрира диафрагмата, шийните мускули и тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат (което премахва няколко вида главоболие).
 • Десет минути искрен смях се равняват на 40 минути бягане.
 • В резултат на смеха в мозъка се отделят ендорфини, които оптимизират работата на цялата ендокринна система, потискат изработката на хормоните на стреса. Също както при физическите натоварвания се стимулира сърдечната дейност, понижава се нивото на холестерина.
 • Смехът е профилактика срещу инсулт и инфаркт, стимулира отделителната система, което води до очистване на организма.
 • Той е мощен пейнблокър (премахва болката) и е имуностимулатор.
 • Смехът стимулира и умствената дейност. Доказано е, че смехотерапията не само подобрява настроението, но и способства за усвояването на голямо количество информация, заради ускоряването на кръвообращението и синхронизацията на работата на лявото и дясното полукълба на мозъка. Изобщо смехът е един от най-приятните начини човек да поддържа своето здраве.

- По време на оздравителния курс по смехотерапия върху дейността на кои органи и системи работите?
- Практически с целия организъм. Освен смехотерапията на курса са застъпени още следните направления:

 • специална лечебна гимнастика,
 • дълбок релакс, медитативни упражнения.
 • Mетодиката на д-р Бейтс за възстановяване на зрението.

Всяко направление работи с целия организъм – опорно-двигателен апарат, сърдечно-съдова система, ендокринна система, дихателни органи, отделителна система, пикочо-полова система и не на последно място – нервната система. „Тайната" на курса е именно в комплексния подход. Арменския лекар Мхитар Хераци, живял и творил през далечния ХІІ век, в своята книга „Утешение при треска" посочва, че за да победи болестта, болният трябва:

 • Да приема определени билки (предвестниците на днешните лекарства)
 • Да прави водни процедури
 • Да се придържа към определен режим на хранене
 • Да прави гимнастика
 • Да се радва и весели, като освободи съзнанието си от тежки мисли и грижи.

Съвременната наука твърди, че човешкото тяло за последните 2000 години се изменило незначително. В същото време съвременния човек разчита изключително на лекарствата. Затова и битката е толкова неравна...

- Може ли организмът да се възстанови дори тогава, когато сякаш няма никаква надежда?
- Ако няма надежда, никой нищо не може да направи. Но ако самият човек вярва, дори когато никой друг не вярва в него – надежда има. Ние управляваме своите тела и когато се случи обратното, то е защото доброволно сме сдали властта.

- Как успявате да накарате болен човек да се смее?
- Много просто – не го караме. Ние създаваме условия, в които човек се отпуска и си разрешава да се смее. И утвърждаваме в него смеха, радостта, щастието. Много хора преди да се засмеят първо трябва да преминат през сълзите на изчистването, за да се освободят от болката и страданието. За целта правим различни упражнения. И когато в крайна сметка смехът и радостта вземат връх – това е победа, която носи безценни награди – щастие, здраве и успех.

- Ние, хората, сме свикнали да се ограничаваме с рамки, които сами си поставяме. Кои прегради трябва да премахнем, за да не допуснем болест или ако сме болни, да се възстановим по най-бърз начин?
- Премахването на преградите е много дълъг път – ако човек се заеме да премахва преграда по преграда, няма да му стигне един живот, за да се освободи от всичките. Смехът дава свобода. Когато човек се смее няма прегради, болестите „бягат" от него, ах колко бързо бягат.
Много хора всеки ден правят избор да преодоляват прегради, да е сложно и трудно – това, според тях, е гаранция за успех. Смехът, позитивът, щастието също са избор, който правим всеки ден, във всяка една ситуация.

- По какво се различава оздравителният курс по смехотерапия от други курсове за възстановяване на здравето?
- Ние не лекуваме и участниците в курса също не лекуват. По време на този курс човек се учи как да създава такава среда в своето тяло, която способства самовъзстановяването на организма. Проблемът не е в болестите, те са следствие. Организмът е претоварен и отслабен от напрежение, стрес, омраза, отрицание, обездвижване и т.н. Когато той е силен, сам се справя с болестите. От една страна, имаме знанието на древните, но от друга - това е мощна съвременна методика за самовъзстановяване.

- Прилага ли се смехатерапията като метод за лечение в света?
- Да, в Европа и Америка смехотерапията отдавна е метод, който се практикува паралелно с конвенционалните методики за лечение в болници и санаториуми. Отделно съществуват клубовете на смеха, където хората наистина ходят като на фитнес. Всъщност „като" е излишно – 30 минути смях са си сериозно физическо натоварване за тялото.

Sasho desi Alexandrovska 2

- Какво е необходимо, за да се запише човек на такъв курс?
- Необходимо е желание да вземе нещата в своите ръце, да спре да чака и да се оплаква.

- Има ли противопоказания?
- Да, има - остри форми на заболявания, психически отклонения, операции, направени през последните 3-6 месеца.

- А възрастови ограничения?
- Няма възрастови ограничения, единствено не работим с деца под 6 годишна възраст. На тях Господ им е дал всичко необходимо и ако възрастните не им пречат, те се възстановяват сами много бързо.

- В днешно време да ходиш със сериозно, недоволно лице сякаш е по-нормално, отколкото ако се смееш. Мислите ли, че това е редно?
- Определено живеем в огледален свят, всичко е обърнато с главата надолу. Но това са идеалните условия човек да намери себе си, да се усъвършенства, да разкрие вътрешната си сила. Много е лесно да се смееш, когато висчки се смеят, да си успешен, когато някой друг е създал идеалните условия за това. Човек разкрива себе си именно в резултат на трудностите, които преодолява по пътя си. Настъпва революция в съзнанието, когато започнем не на думи, а реално да виждаме, че всичко е за добро.
Ето вижте, при мен вече е навик да виждам хубавото дори в лошите неща в живота.

Но за това е рано да се говори на курса по Смехотерапия, това е тема на курсове като „Изкуството на Триумфа" или „Мечтите се сбъдват".

serdce s glazom

 

       

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

 

Абониране за бюлетина на
Моника Балаян

Можете да се откажете от абонамента по всяко време! Вашите лични данни няма да бъдат споделяни с трети страни!

Прочетох и се съгласих с Условията за ползване