Вход Регистрация


background

Моника Балаян: Спокойствие и смях - вътрешните ни оръжия срещу COVID-19. А любовта е най-голямото!

Психологът Моника Балаян е специалистът, въвел у нас смехотерапията. Почерпила експертност и от обучения при най-добрите треньори на Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ, тя създава програми за оздравяване и усъвършенстване, като в практиката си е помогнала на хора с различни тежки диагнози да се справят с тях. Включително пациенти с рак с нейна помощ са преминали през тази така трудна борба. Коварното заболяване не пощадява и самата Балаян, но цялата обич, която тя е раздала на другите, се връща към нея като бумеранг и зарежда духа й с мощ. Днес Балаян вече е преминала пътя от страшната диагноза през операция, химиотерапия, лъчетерапия. И в така кризисното положение, в което е светът, скован от страх пред COVID-19, Моника обръща внимание в интервю за LadyZone.bg на всичко, което може да направи човек по-силен в момента. Защото докато всеки се брани от заразата чрез сапун, маски, дезинфектанти и дистанция 2 метра, не бива да забравя да воюва и с вътрешните си оръжия - спокойствие, уравновесеност и смях.
Моника, как се отразява върху здравето ежедневният стрес около COVID-19, подсилван не само от притеснения за сегашния момент, но и за бъдещето?

Прекрасен въпрос, защото наистина искам да обърна внимание на колегите психолози. Нека да пишем и говорим повече как влияе паниката, стресът и страхът върху имунната система, върху организма и така да помогнем на хората, за да изградят нови навици за реакция при сложни и екстремални ситуации.

Какво може да се случи, ако постоянно се стресираме? По време на дългия стрес организмът постепенно губи своите защитни функции - психически, емоционални и физически. Това означава, че психиката става неадекватна, не може да прецени ситуацията, не може да приема правилни решения. А, загубата на физическа защита означава, че имунната система не може да опази организма от вируси, бактерии и инфекции. Освен това, постоянните емоции като страх и безпокойство действат именно на дихателната сфера и сърдечно-съдовата система, които точно сега трябва да пазим. Т.е. сега както никога преди, е важно да не се паникьосваме и да не приемаме всичко емоциално, все пак човек е здравомислещо същество.

Нека погледнем на ситуацията от друга гледна точка. Рано или късно това ще свърши, трябва търпение. И какъв е смисъла да мислим за бъдещето като засега нищо не е ясно, когато дойде, тогава и ще се изясни. Изобщо мисленето за бъдещето е неблагодарна работа, хората правиха планове на февруари, март и други месеци, но виждате какво стана. Приемане на ситуацията такава, каквато е, без паника и без илюзии. Сега адекватните хора трябва да разберат, че не може да си позволят деструктивни емоции, трябва спокойна вътрешна мобилизация. Спокойствие - това е ключовата дума, за да може всеки от нас да даде достоен отпор на болестта, ако се наложи. Сега трябва да направим себе си силни, а не слаби. Колкото трябва, толкова и ще издържим, каквото трябва ще преминем и ще победим всички заедно! Милиарди, а може и повече хора стоят вкъщи, за да спасят човечеството. Никога преди, никога в историята на човечеството не е имало нещо подобно и сега от всеки един от нас зависи новата ни история. Заслужава си да постоим вкъщи, за да спасим и себе си и човечеството.
Смехът може ли да ни излекува от масовия страх?

Аз и моят екип сме създателите на курсове по смехотерапия в София. Те помогнаха на много хора не само да премахнат страха и стреса, но и да подобрят своето здраве и дори понякога да излекуват хронични болести. Защото Смехотерапия това е курс от 5 до 8 дни, в който освен терапевтичен смях има и много здравословни упражнения. Тъй като имам голям опит от работа с такива емоции като страх, безпокойство и стрес, със сигурност мога да кажа, че смехът и хуморът могат да намалят градуса на стреса и страха. В момента когато човек се смее и шегува, той премахва напрежението. Но не мога да кажа, че само смехът е единственото лекарство в тази сложна за цял свят ситуация. Смехът по-скоро е един от природните инструменти, с които човек може да премахне и страха и стреса.

Малки лекарства ли са в този смисъл десетките мемета с генерал Мутафчийски, които заливат социалните мрежи? Той се радва на висок рейтинг и одобрение.

Хората симпатизират на генерал-майор Мутафчийски и меметата, които правят са добронамерени. Вие сте права, че това са хапчета и в тях има много съставки. Например, че хората вярват на генерала, че се надяват и приемат неговия абсолютен авторитет, както и че българите не са се отчаяли. Тези мемета с шега обединяват народа. Всичко каквото може в тази не лесна ситуация да помогне за обединяването на българите е добро дошло. Народ, който се сплотява на здрава основа като хумор, симпатия, доверие, дисциплина, сигурно ще победи! Така, че това наистина са малки хапчета, които вършат голяма работа. С генерал, на който хората се доверяват мисията е изпълнима.

Паниката също толкова заразна и опасна ли е колкото вируса? Или дори повече?

Паниката е много по-заразна. С вируса един може да зарази няколко човека, а с паниката през медии и социални мрежи може да се заразят милиони хора за няколко минути.

Самоизолацията, освен че е основна мярка срещу заразата - помага или утежнява психическия комфорт?

Психическият комфорт зависи изключително от самия човек и неговото възприятие. Ако някой приема, че принудително стои вкъщи, тогава ще му бъде тежко и сигурно ще има съпротива и емоции. Тогава ще има сериозен проблем и за психиката и за имунитета, за които говорих. Ако човек приема, че трябва да стои вкъщи по собствено желание и това е негово решение, тогава ще бъде значително по-лесно. Всичко зависи от това каква е вътрешната настройка. Важното е да разберем, че за нашия психически комфорт отговаряме самите ние. Сега има възможности, както никога преди, за осигуряване на психически комфорт в домовете ни. Световно известни музеи и библиотеки отвориха своите врати онлайн, легендарни театри правят онлайн представления, различни знаменитости и музикални групи имат отворени онлайн концерти, сайтове с много качествени филми също позволяват безплатно гледане. Има възможност не само да говориш с близки и приятели, но и дори и да се видиш с тях. Имаме избор от физически упражнения, медитации и абсолютно разнообразен информационен поток. Така че как прекарваме времето си и с какъв комфорт зависи само от нас. Трябва да намерим нещо хубаво в тази странна ситуация, в която сме сега.
Борбата с коронавируса изисква една заедност в разделението. На какво ще ни научи това?

О, да, много неща ще научат тези, които искат да учат. Разделението съществува, но същевременно всички сме свързани и сега ще видим как нашето действие може да се отрази на другите. Ще ни научи да бъдем отговорни към себе си и за своето поведение. Ще ни научи, че взаимопомощта трябва да стане основа на нашите отношения. Ще ни научи да ценим всеки ден и да обичаме своя живот. Ще се научим, че сърцето е всесилно, когато обича и никакви стени и граници не могат да разделят обичащи сърца. Ще се научим да бъдем търпеливи един към друг, особено сега когато в едно пространство са затворени много хора. Ще разберем как да израснем като съзнателни хора. Ще ни научи, че егоизмът е опасно нещо. Сигурно доста неща ще научим до края на епидемията, всеки може да вземе нещо полезно за себе си, за своето ново ниво като Човек.
Тази пандемия ще промени ли мисленето и ценностите на човечеството? Ще ни рестартира ли?

Абсолютно сигурно е, че пандемията ще промени човечеството. То ще стане по-зряло и по-отговорно, поне аз се надявам на това. Епидемията вече занулява такива пороци като егоизъм, живеене само за собствена изгода, служение на Мамона (божеството на материалното богатство и алчността), понятието «специални» хора и още много други. Вирусът не пита кой си ти. Колко пари имаш? Талантлив си или не, гуру ли си? Каква длъжност имаш? В ситуацията, в която сега се оказа цялото човечество, всички сме равни. И ако наистина успеем да изградим зряло поведение, след вируса и икономическите трудности, то човечеството го очакват прекрасни времена.

Какво бихте посъветвали хората, за да преодолеят по-лесно и без да си вредят тази криза?

Българите имат много важен израз за тези времена: „Споко, и това ще мине!”. Осигурете си спокойствие, сега най-безопасното място е вашият дом. Тези, които работят вече знаят как трябва да се пазят, разбира се, ще има напрежение, защото трябва непрекъснато да внимават, но дори и тогава – „Споко, и това ще мине!”. Медитации, които обичате, практики с дишане, физически упражнения, музика, танци, готвене, пеене, всичко от каквото получавате удоволствие и харесвате е добре дошло сега. Спомнете си как в миналото сте излизали от трудности. Всеки от вас има своя уникална ексклузивна рецепта за преодоляване на неприятности. Вие вече сте преживяли доста тежести, спомнете си как направихте това, какво ви помогна?
Много е важно да осъзнаем, че домът ни в сегашните условия буквално е нашата крепост и каква е атмосферата вътре зависи изключително само от нас. Сапун, маски, дезинфектанти, дистанция 2 метра - това е вашето оръжие отвън за вашето тяло, а спокойствие, уравновесеност, смях - това е вашето оръжие отвътре. С такава защита шансовете за победа рязко скачат!
Вие как се справяте в извънредното положение?
Спокойно, солидарно стоя вкъщи, разработвам и тествам нови курсове, с които ще бъда полезна на хората. Благодаря за всеки мой ден, който имам.

Отдавна воювате и с друг бич за света. Какво е за вас, след като сте помогнала на много хора да се борят с рака, вие самата да се изправите срещу това изпитание? Как запазвате духа си несломим?
Аз вече преминах пътя на страшната диагноза, операция, химиотерапия, лъчетерапия. Не беше лесно. Когато беше най-тежко си повтарях: "Само дишай!". Всичко имаше и шок, и страх и сълзи. И когато видях, че любовта, която аз раздавах на хората тръгна да се връща към мен многократно повече, когато видях колко много хора ме обичат и на какво са готови само да ме върнат обратно, реших, че искам да живея на тази прекрасна планета с такива благодарни, човечни, обичащи сърца, коите буквално ме обгръщаха! Когато има обич и духът става мощен и няма значение колко е трудно. "Само дишай!" и ще преминеш пътя достойно. Аз и моят екип наистина помогнахме на много хора и искам да кажа: Ще помогнем на още повече хора! Дълбок поклон на всички българи, които участваха в моето излекуване. Голям народ сте!
Кога и как открихте магическата сила на смеха?

В екстремална ситуация като войната в Нагорни Карабах, бях със семейството си в Ереван. Градът беше под блокада и нямаше ток, парно и храна. През зимата беше безумно студено вкъщи, ток имахме по 1 час през деня, вечер всички бяхме на свещи. В нашата къща имаше много деца и аз разбирах, че войната, студът и гладът са страшни неща, които могат да оставят тежка следа в душата и психиката на децата. И независимо, че беше страшно тежко, ние с децата започнахме да правим театрални представления. Те влизаха в ролята на различни приказни герои и имаше много смешни сценки. Така децата хем се стопляха от движението си, хем намаляха стреса от кошмара, в който живееха. Малките толкова прелестно се вживяваха в ролите си, че и ние възрастните се смеехме като деца. След години попитах моята дъщеря какво помни от военното време, а тя отговори, че си спомня само театъра и колко е било весело. Тогава разбрах за силата на смеха. Оказа се, че той не само маха стреса, а изтрива дори спомена за него.
Кое е най-голямото оръжие срещу всичко лошо?
Любовта! И нека тя да пази вас и цялото човечество!
 
интервю на Хортензия Маркова
източник: LadyZone.bg

Абониране за бюлетина на
Моника Балаян

Можете да се откажете от абонамента по всяко време! Вашите лични данни няма да бъдат споделяни с трети страни!

Прочетох и се съгласих с Условията за ползване