Вход Регистрация


background

Интервю на Моника Балаян за курса

 Моника Балаян е психолог и от години води авторски тренинги. Работи с групи от целия свят и е помогнала на много хора да постигнат най-важната победа в живота си – победата над болестта. Тя е треньор на треньорите на PROSME.

- Как решихте за се занимавате с това – това някакъв тип решение ли е или Вие просто го чувствате като призвание?
- Най-вече това е състояние на душата. Това е моят живот – работа с хората, да им дарявам радост, здраве... Много хора искат да се самоусъвършенстват, да развиват своите способности, да узнаят повече за тях, и ако аз съм в състояние да им помогна в това, съм щастлива.

- Какво представлява оздравителната програма?
- В основата на оздравителната програма стоят методиката на д-р Бейтс за възстановяване на зрението, смехотерапията на Казънс и източни методики от Индия, Китай и Тибет + мой опит и психология.

От една страна е мъдростта на Изтока, от друга – научният подход на Запада.

Д-р Бейтс е американски офталмолог, който е посветил живота си на изучаването на причините за заболяванията на очите. Той утвърждава, че проблемите със зрението могат да бъдат решени. Изобщо ние много странно подхождаме към очите си. Представете си например, че стъпите накриво, боли ви глезенът и започвате да накуцвате. С времето това ви става навик. Отивате на лекар и той какво ще ви изпише – бастун? Едва ли.

По-скоро ще ви предложи терапия – процедури, масажи, може би определени медикаменти. Целта на терапията е, след като преминете през нея, да ходите отново нормално. А какво става, като отидем на очен лекар? Бастун, т.е. очила, без право на обжалване. И повечето от нас дори не си задават въпроса защо осъждаме очите си да куцат до живот...

В този смисъл д-р Бейтс доказва, че причината за заболяванията на очите е психическо или физическо напрежение. В резултат на това той разработва методика, при която човек се учи да отпуска тялото, да балансира емоциите, да гледа без напрежение в очите и хората започват да възстановяват зрението си.

* На курса  ние даваме упражненията, методиката, правилата за работа и постигаме първите резултати. Смущенията в зрението говорят за смущения в работата на нервната система като цяло, което вероятно се отразява и на други органи и системи.

И ако дискомфортът със зрението може временно да се „замаже" с носене на очила, това не решава въпроса с вътрешните органи и системи.

Всяко упражнение има резултат – подобряване на зрението. И не само на зрението.

- Какво още?
- Очите са изнесена част на главния мозък – в ретината на окото има клетки, които съответстват на мозъчните. А мозъкът – това е централната нервна система. При отпускане и възстановяване на зрението върви цялостно възстановяване на нервната система. Тя, от своя страна, управлява или контролира работата на всички останали системи и органи в организма.

И какво излиза – докато си отпускаме очите, се възстановяват черният дроб или бъбреците.

По време на курса ние работим с опорно-двигателния апарат и остеохондрози, остеопорози, артрити, артрози – това са диагнози, които остават в миналото.

Работим и с нервната система – енергийната система на тялото, от чиято нормална работа зависи функционирането на всички останали системи.

Така се справяме с „нелечими" болести като епилепсия, тежки форми на ревматизъм до пълно обездвижване в ставите и дори болестта на Паркинсон.

Успехи имаме и със заболявания на сърдечносъдова система – възстановяване на формулата на кръвта, нормализиране на кръвното налягане. Приятен страничен ефект е работата с диагнози като диабет и автоимунни заболявания, разширени вени, спукани капиляри, капилярни мрежи...

В курса работим и с дихателната система. С помощта на древни дихателни техниките се изчистват бронхите, белите дробове. Настъпва облекчение дори при астма.

А древната практика „Нефритов дракон и Бяла тигрица" нормализира хормоналния фон, облекчава протичането на климакса, възпалителни процеси на пикочно-половата система – пикочен мехур, цистити, уретрити, миома, простатит, аденома и т.н. Но уникалността на тази техника е в това, че тя възвръща не само здравето, но и младостта – от 5 до 15 години при системно, правилно изпълнение.

- Един от уникалните елементи в програмата е смехотерапията. Тя как помага?
- Болестта се бои не само от лекарства, но и от... смях! След като през 70-те години на ХХ век американският психолог Норман Казънс, известен още като човека, разсмял смъртта, се възстановява напълно от „нелечимото" заболяване колагеноза, западните научни среди обръщат внимание, че смехът лекува.

В САЩ смехотерапията се използва дори при лечение на алкохолизъм, наркомании и ракови заболявания.

В някои парижки болници има разкрит щат – клоун, а в много европейски страни вече са открити клубове на йога на смеха. И курсовете по смехоТерапия се отличават с висока ефективност. Изследванията показват, че когато човек е сред хора, той се смее 30 пъти повече, отколкото когато е сам.

Доказано е, че чувството за хумор и способността на човек да се смее НЕ е едно и също. Центърът, който отговаря за умението ни да веселим околните, е разположен в челната част на лявото полукълбо на главния мозък и е свързан с речевия център.

Затова учените говорят за морфологична и генетична предразположеност към хумора. А смехът – това е един от механизмите за адаптация на човека към заобикалящата го среда.

Смехът се счита за важен показател за душевното и физическо здраве. Затова, ако в неспособността на човек да се шегува няма нищо страшно, то неспособността му да се смее заедно с другите е тревожен признак, който говори най-малкото за това, че човек се намира в състояние на хроничен стрес.

Като цяло фактите са такива: широката усмивка и радостният смях днес са станали също толкова модни атрибути на здравословния начин на живот, както спортните занимания, правилното хранене и отказът от вредни навици.

- Как Ви хрумна идеята за тази оздравителна програма?
- Древните целители не са имали нито съвременните технически средства, нито информацията, с която разполагаме днес. Но независимо от това методиките и техниките, които сме наследили от онези древни времена и в наши дни, остават ненадминати както по силата на своето въздействие, така и по своята ефективност!

Защото тези методики с техники активират ЕСТЕСТВЕНИТЕ механизми на нашият организъм да ВЪЗСТАНОВЯВА САМ СЕБЕ СИ!

Затова - ВЯРВАЙТЕ В СЕБЕ СИ – НА СЕБЕ СИ МОЖЕТЕ ДА ВЯРВАТЕ!

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ СВОЯ ШАНС! ДА ПОБЕДИМ БОЛЕСТТА ЗАЕДНО.

в-к Борба, Велико Търново

Внимание

Единственият психолог в България Моника Балаян, разработила метод за лечение със смях + терапевтична работа с цялото тяло Моника Балаян. 

Резултатите от лечението със смехотерапия по метода на Моника Балаян от години се отразяват във всички български медии, от 2011г. досега. 

Смехотерапията по метода на Моника Балаян няма нищо общо с йога на смеха и хуморотерапията. 

Защото те са напълно различни посоки. Смехотерапията по метода на Моника Балаян е лечение и възстановяване не само със смях, но и с най-новите постижения на психологията, физиологията, холистичната медицина, както и нейните собствени иновативни методи за работа със здравето, с които психологът Моника Балаян непрекъснато допълва курса по смехотерапия. 

Курсът по смехотерапия по метода на Моника Балаян включва комплексна работа с цялото тяло: движение на тялото, дихателни упражнения, работа със зрението по метода на д-р Бейтс, детоксикация на тялото, прочистване на черен дроб, бъбреци и емоционални блокажи, освобождаване от минали травми, трансформиращи медитации с доказан ефект.

 
 
Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111
 

Абониране за бюлетина на
Моника Балаян

Можете да се откажете от абонамента по всяко време! Вашите лични данни няма да бъдат споделяни с трети страни!

Прочетох и се съгласих с Условията за ползване