Вход Регистрация


background

Със смях и хумор се лекуват високо кръвно, ендокринни заболявания, диабет и депресии

Началото на този нестандартен метод на лечение поставя американският журналист Норман Казънс. През 1964 г. на него му е поставена страшната диагноза колагеноза, по-известна като болестта на Бехтерев. Прогресиращ паралич, който за дни го поваля на легло.
Журналистът на моменти не може да движи дори устата си. От своя приятел доктор Хитциг той научава, че шансът му да оздравее е едно към 500. Когато лекарят попарва и тази надежда, казвайки, че все още не е виждал излекуван пациент с толкова много поражения по цялото тяло.
Журналистът започва трескаво да търси причината. Сеща се, че малко преди да се разболее е правел материал в район със силно замърсен въздух. На тази командировка той е бил с жена си, но за разлика от него тя е здрава.
Тогава Казънс си дава сметка, че там бил под огромен стрес, провеждайки по няколко срещи на ден. Докато съпругата му просто се наслаждавала на разходката.
Казънс си спомнил и за изследването на учения Ханс Селие, който доказал, че емоционалното напрежение води до адреналиново изтощение. Тоест, че стресът унищожава ендокринната система и тя не може да се пребори със заболяванията.

 

Тогава Казънс стига до извода, че след като отрицателните емоции разрушават тялото, значи положителните могат да го възстановят. Затова той напуска болницата, затваря се в хотелска стая и започва да гледа само комедии и хумористични шоу-програми. През цялото време си води статистика и установява, че 10 минути смях до сълзи му осигуряват 2 часа без болка.
 

Въпреки безнадеждната ситуация той се опитвал да изпитва само любов, вяра и надежда. В момента, в който усещал болка, започвал да се смее и тя преминавала.
Тогава Казънс започнал да си задава въпроса – ако смехът обезболява, може ли да помогне и при възпалителните процеси? За да проверят това той и доктор Хитциг започнали да правят химични анализи на кръвта след всяка обилна порция смях. В 100% от случаите данните показвали, че възпалението намалява.

 

В крайна сметка, използвайки този метод, Казънс оздравял напълно. Той се възстановил до такава степен, че редовно играел тенис, ходел на голф и свирел на пиано.
 

Благодарение на него и на научните доказателства на доктор Хитциг, цяла Америка разбрала за този удивителен метод за лечение. При това той се оказал толкова вдъхновяващ, че е проучван от хиляди доктори по цял свят и до днес.
 

„Смехът вече е утвърден метод за лечение на високо кръвно, диабет, ендокринни и депресивни заболявания – казва психологът Моника Балаян, която от години провежда курсове по смехотерапия в различни страни. – Имунитетът се повишава, нивото на стреса намалява и започват оздравителните процеси. Бонусът е, че в резултат на всичко това постепенно се нормализира и теглото."


„Науката вече е доказала, че почти всички психосоматични заболявания се повлияват много добре от един позитивен емоционален статус и добро настроение. Като имате предвид, че почти всички болести са психосоциални или психосоматични, с малки изключения на тежки генетични увреждания, положителната нагласа е от ключово значение за оздравяването", казва проф. доктор Връбка Орбецова.
Обяснението е, че най-чувствителни към емоциите са клетките на имунната система.
„Те в много по-голяма степен зависят от емоционалното ни състояние отколкото нервната система," казва тя.
Когато имунната система е здрава, тя може да се справи с всяко заболяване.
„В това отношение има много сериозни научни изследвания – казва Орбецова.
- Наблюдават се имунни клетки, взети от човек в депресия и такива от човек в приповдигнато емоционално състояние. Проучването доказва, че тези клетки са много по-силни и мощни при хората в добро настроение. Като те много по-добре се съпротивляват срещу вредните фактори."
Учените от години наблюдават и как протичат различни заболявания при песимистите и оптимистите.

 

„Вече има разработени много модели. Оказва се, че усложненията са по-малко, а степента на възстановяване и оздравяване е много по-висока при оптимистите", казва Орбецова. Според нея не е случайно, че в модерните клиники по цял свят освен лекари, задължително има психолози и психоаналитици, които следят пациентите да са в добро настроение и в приповдигнат психоемоционален статус , за да се ускори оздравяването им.
 

За да се постигне това един от методите е смехотерапията.
„Тя особено помага при лабилните хора и при децата – казва Орбецова.

– 5 минути смях са равни на една седмица лечение с антибиотици. Още като млад педиатър разбрах, че когато създам с приказки и артистични изпълнения радостна възбуда при децата, лечението им протича много по-лесно и по-бързо.
 

Доброто настроение, любовта, вярата, удовлетворението се обединяват в една дума – щастие. Макар че никой не го е обяснил, това е тази емоционална среда, която дава възможност всички витални, съпротивителни и творчески сили на човек да се активизират, за да оздравее."

УСПЕХ: Американският журналист Норман Казънс побеждава болестта на Бехтерев със смях.

122

Текст на ПЕТЯ МИНКОВА, за в. 168 часа 

В основата на Смехотерапия по метода на Моника Балаян са нейният многогодишен опит и методиката на Норман Казънс. Всяка година тя обогатява курса като използва най-новите изследвания в психологията, невробиологията и физиологията.

В издадената на български език книга на Норман Казънс "Човекът, който разсмя смъртта" е публикувана тази информация. В книгата нейното име е официално признато в България.

Внимание
Единственият психолог в България Моника Балаян, разработила метод за лечение със смях + терапевтична работа с цялото тяло Моника Балаян. 
Резултатите от лечението със смехотерапия по метода на Моника Балаян от години се отразяват във всички български медии, от 2011г. досега.
 
Смехотерапията по метода на Моника Балаян няма нищо общо с йога на смеха и хуморотерапията. Защото те са напълно различни посоки. Смехотерапията по метода на Моника Балаян е лечение и възстановяване не само със смях, но и с най-новите постижения на психологията, физиологията, холистичната медицина, както и нейните собствени иновативни методи за работа със здравето, с които психологът Моника Балаян непрекъснато допълва курса по смехотерапия.
 
Курсът по смехотерапия по метода на Моника Балаян включва комплексна работа с цялото тяло:
движение на тялото, дихателни упражнения, работа със зрението по метода на д-р Бейтс, детоксикация на тялото, прочистване на черен дроб, бъбреци и емоционални блокажи, освобождаване от минали травми, трансформиращи медитации с доказан ефект.
 

 
 
 
 
 
 
Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Абониране за бюлетина на
Моника Балаян

Можете да се откажете от абонамента по всяко време! Вашите лични данни няма да бъдат споделяни с трети страни!

Прочетох и се съгласих с Условията за ползване